#MASKS4ALL - alles over zelf mondkapjes maken

Onderzoek toont aan: ook zelfgemaakte mondkapjes zijn effectief tegen verspreiding van het corona virus

Ongeveer 95% van de wereldbevolking leeft in landen waar de overheid het gebruik van (zelfgemaakte) mondkapjes buitenshuis adviseert of verplicht stelt. Elk land geeft zijn eigen invulling aan zulke regelgeving – bv in alle openbare ruimtes, winkels of openbaar vervoer.

Onderzoek laat zien: zelfgemaakte gezichtsmaskers en stoffen mondkapjes zijn zinvol om te dragen

De Erasmus Universiteit deed zelf onderzoek en stelt nu vast dat zelfgemaakte mondkapjes soms nog beter filteren dan de medische mondkapjes die je in de winkel koopt. Maar: “zelfs de slechtste maskers filtreerden nog iets”, aldus de onderzoeker. 

Research scientist Jeremy Howard stelde in maart al een uitgebreid overzicht samen van research papers over de effectiviteit van mondkapjes. Hun conclusie is duidelijk: iedereen moet buitenshuis maskers dragen, die ze zelf moeten maken met eenvoudig beschikbare materialen zoals t-shirts of theedoeken.

Ook een internationale review van wetenschappelijke publicaties door 19 experts van Amerikaanse universiteiten concludeert dat de verspreiding van het virus extra belemmerd wordt als (bijna) iedereen in publieke ruimtes stoffen maskers draagt.

"De overheid zou élke Belg moeten verplichten om een mondmasker te dragen. Stel dat jij besmet bent, en zowel jij als je gesprekspartner draagt een mondmasker, dan is de kans op overdracht véél kleiner. De overdracht gebeurt ook via nanopartikels in de lucht. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst er zelfs op dat ook ventilatie en airconditioning het virus kunnen verspreiden. Een belangrijk kenmerk van dit coronavirus is dat de overgrote meerderheid van de mensen het waarschijnlijk doorgeeft zonder dat ze zelf symptomen hebben. De meesten hebben geen flauw benul dat ze besmet zijn. Burgers kunnen zelf goede mondmaskers maken."
"De grote fout in de VS en Europa is naar mijn mening dat mensen geen maskers dragen. Dit virus wordt overgedragen door druppeltjes en nauw contact. Druppeltjes spelen een zeer belangrijke rol - u moet een masker dragen, want als u spreekt, komen er altijd druppeltjes uit uw mond. Veel mensen hebben asymptomatische of presymptomatische infecties. Als ze gezichtsmaskers dragen, kan dit voorkomen dat druppeltjes die het virus bevatten, ontsnappen en anderen infecteren."
"De conclusie is dat elk type gezichtsmasker blootstelling aan virus en infectierisico op populatieniveau kan verminderen, ondanks niet optimale pasvorm en draagdiscipline."
"Dit virus verspreidt zich ook via veel kleinere, onzichtbare microdruppeltjes die we voortbrengen als we ademen en praten – wat we in de wetenschap de aerosol noemen. Volgens mij zal iedereen eraan moeten wennen dat we alleen nog op straat zullen komen met een mondmasker. We zullen het dragen op weg naar het werk, de bioscoop, het restaurant. Onze kinderen zullen het dragen op school, en met wat geluk wordt het nog een hip modeaccessoire. Als iedereen mondmaskers begint te dragen zal het virus uiteindelijk uitdoven, tenminste tijdelijk."
"Bij hoesten, niezen, maar ook bij gewoon praten produceren wij een wolk van microdruppels, die zich verspreidt in de ruimte en bij onvoldoende ventilatie lange tijd blijft hangen. Het gebruik van mondbescherming is in het licht van aerosolvorming belangrijk en verdient sterke aanbeveling. Het doel daarvan is vermindering van uitstoot door de drager. De 'eenvoudige' chirurgische maskers verhinderen de afgifte van aerosolen zeker niet afdoend, maar verkleinen die wel. En iedere remming van verspreiding is welkom, hoe klein ook."

Hoe #Masks4All begon in Tsjechië

In Tsjechië startte Petr Ludwig de actie #masks4all. Met een enorm effect. Zijn video ging viral en iedereen begon mondkapjes te maken. Mensen hingen ze buiten aan kapstokken – voor anderen die niet de mogelijkheid hadden er zelf eentje te maken. Ze verschenen overal in het straatbeeld. Op de trams, op de standbeelden. Binnen 3 dagen veranderde het straatbeeld van 0% maskers naar 100% maskers. Daarop besloot de regering om het dragen van een gezichtsmasker buitenshuis ook verplicht te stellen. Ook het parlement draagt een bonte verzameling mondkapjes.

En ben je toch bezig? Maak er dan meteen nog een paar voor mensen die minder handig zijn!

Schuiven naar boven